fbpx

Elbilsladdning i bostadsrättsförening

Att installera laddstolpar för elbilsladdning i en bostadsrättsförening kan till en början låta som ett stort och dyrt projekt att dra igång. Men så behöver det inte alls vara. Genom att ta hjälp av en helhetsleverantör av laddstolpar kan ni i föreningen fokusera på det ni är bra på och lämna över hela ladd-projektet till någon som har kunskap och erfarenhet inom området.

”Ni har en vision och vi som helhetsleverantör hjälper er att förverkliga den, utan krångel!”

Innehållsförteckning

Varför installera laddstolpar i bostadsrättsförening?

  1. Höjer värdet på alla lägenheter i föreningen. Det betyder att inte bara de med elbil ha nytta av installationen av laddstolpar utan att alla i föreningen tjänar på värdeökningen som laddstolparna bidrar med.
  2. Ökar intäkterna på parkeringsplatserna genom att föreningen kan ta ut en förhöjd parkeringsavgift på de parkeringsplatser som är försedda med laddstolpar. Föreningen kan även tjäna några öre på varje kWh som laddas från föreningens laddstolpar.
  3. Just nu får ni som bostadsrättsförening 50% i bidrag på den totala investeringskostnaden (laddstolpe + installation). Läs mer här.

Att tänka på innan start

Innan man kontaktar en helhetsleverantör av laddstolpar bör man först ha tagit beslut om att man ska installera laddstolpar i föreningen. Det är också bra om man vet på ett ungefär hur många laddstolpar man vill ha installerat samt vart man vill ha dem placerade.

Hur många laddstolpar ska vi installera?

Det är såklart beroende på hur stort intresset är i föreningen. Men som en fingervisning brukar vi rekommendera mellan 15-20% av parkeringsplatserna vid en första installation. Vid den första installationen förbereder vi även för en smidig och kostnadseffektiv utbyggnad av fler ladd-platser allt eftersom behovet ökar.  

Vart ska vi placera laddstolparna?

Det mest kostnadseffektiva är att installera laddstolpar/laddstationer på vägg i ett garage då detta inte kräver grävning. Är detta inte möjligt går det självklart även att installera laddstolparna/laddstationerna på en öppen parkeringen (tex en grusplan).

Rättvis fördelning av kostnader

Det vanligaste är att bostadsrättsföreningen står för hela investeringen (laddstolpar + installation) och sedan tar ut den kostnaden mot medlemmarna genom att höja parkeringsavgiften på ladd-platserna. Det vanligaste är att föreningen räknar med en återbetalningstid på mellan 5-10 år. Laddstolparnas livslängd beräknas dock vara minst 15-20 år.

Vad kostar det att installera laddstolpar?

Den totala kostnaden för att installera laddstolpar är beroende på förutsättningarna i fastigheten. Förutsättningar som kan påverka kostanden är tex: avstånd till el-central, grävning, effekt på laddstolparna, antal laddstolpar som installeras, etc. Ett bra riktpris brukar dock vara ca 10 000kr per laddplats efter avdraget bidrag. Priset är då ett totalpris med laddstolpe, installation, driftsättning, etc inkluderat.

Hur betalar man för elen man laddar sin elbil med?

Genom att implementera ett betalsystem i laddstationerna debiteras varje medlem för så mycket han/hon laddar. Föreningen bestämmer priset som medlemmarna ska betala per kWh och föreningen får den kostnaden som medlemmarna laddar för inbetald på sitt bankkonto varje månad. På så sätt får man en rättvis fördelning av den laddade elen i föreningen. Läs gärna mer om vårt Automatiska Debiteringssystem som sköter detta helt administrationsfritt.

Klimatklivet – 50% av kostnaden i bidrag

Under år 2020 får ni som bostadsrättsförening 50% av den totala kostnaden (laddstolpar + installation) i bidrag. Bidraget kallas Klimatklivet och finansieras av staten för att skynda på omställningen till en elektrisk fordonsflotta. Ansökan om bidraget kan skickas in både före och efter färdigställd installation. Läs mer om Klimatklivet och ansök i länken.

 

Kom igång!

Letar du efter ett grönt alternativ?

Kontakta oss idag så hjälper vi er med hela ert laddprojekt, från start till mål!

Autocharge blir Opigo!

Den första januari i år gick AutoCharge Sverige AB och Opigo AB samman. Sammanslagningen innebär att två snabbt växande företag inom elbilsladdning nu tillsammans får en ännu starkare position på marknaden. Hela AutoCharges organisation, avtal, garantier och affärsförslag/offerter har tagits över av Opigo AB.

Har ni några frågor kring sammanslagningen eller elbilsladdning går det bra att ta kontakt med er tidigare kontakt på AutoCharge (numera på Opigo), alternativt klicka på knappen nedan för att läsa mer på Opigos hemsida.